Turkistarhauksen hetket alkavat olla luetut

Yksi varhaisimpia eläinoikeuksiin liittyviä muistojani olivat eläinoikeusaktivistien iskut turkistarhoille vuonna 1995. Julkisuudessa paheksuttiin vahvasti sitä, että eläimet oli vapautettu kuolemaan. Turkistuotannon todellisuus – jossa eläimiä kohtaa varma kärsimys ja kuolema – jäi silloin vähemmälle huomiolle niin minulla kuin valtamediallakin.

Jotain edistystä on noista ajoista tapahtunut. Siitä on osoituksena Helsingin Sanomien kuukausiliitteessään julkaisema laaja artikkeli vuoden 1995 tapahtumista ja turkistuotannon nykypäivästä. Suomen Kuvalehti käsitteli teemaa elokuussa. Me Animaliassa olemme tyytyväisiä siitä, että turkistarhausta käsitellään vihdoin perusteellisesti valtamediassa, tutkivan journalismin keinoin, eikä pelkästään turkiselinkeinon äänellä.

Suunnanmuutoksesta kertoo myös se, että mediahuomio kohdistuu entistä enemmän lain vaatimukset täyttävän turkistuotannon hirvittävyyteen. Siinä missä huomio on viime vuosina kiinnittynyt eläinsuojelurikkomusten suureen määrään ja salakuviin, keskustellaan nyt koko elinkeinon oikeutuksesta ja niistä oloista, jotka täysin aikaansa jäljessä oleva turkisasetuksemme mahdollistaa. Täydellisesti lakia noudattava turkistarhakaan ei kestä lähempää tarkastelua: kuvat turkisalan ”mallitiloilta” järkyttävät suurta yleisöä, vaikka suurin osa eläimistä on fyysisesti terveitä. Turkisalan edunvalvojat joutuvatkin käyttämään mitä mielikuvituksellisempia argumentteja puolustellakseen toimintaansa.

Vaikka turkistarhaus on Suomessa vieläkin sallittua, sen hetket alkavat olla luetut.

Viime vuosina eurooppalainen maa toisensa jälkeen on kieltänyt turkistarhauksen ja muotitoimijat kiirehtivät luopumaan aidoista turkiksista. Kaupunkeja julistautuu turkittomiksi ja joissain maissa keskustellaan turkisten myynti- tai tuontikielloista. Kuvat suomalaisilta turkistarhoilta ovat osaltaan vaikuttaneet tähän kehityskulkuun. Turkistarhaus on Suomelle jo kansainvälinen mainehaitta. Se ”tekee Suomesta omituisen hirviön”, kuten toimittaja Jaakko Lyytinen kirjoitti Helsingin Sanomissa elokuussa.

Rinteen hallituksen ohjelma on edistyksellisin vuosiin, mutta turkistarhaukseen se ei ota kantaa. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta turkistarhaus kielletään tämän hallituksen aikana. Ei jäädä viimeiseksi turkistarhauksen sallivaksi maaksi. Ei olla hirviöitä.

Lisätietoja (tässä palvelussa)

Animalia-media: Eläinsuojelutarkastuksissa samat ongelmat toistuvat, mutta kiireelliset tapaukset lisääntyvät.

Lisätietoja (muualla verkossa)

Helsingin Sanomien Kuukausiliite 9/2019: Kettutytön paluu.
Suomen Kuvalehti 8/2019: Häkissä.
Ruokavirasto: Eläinten hyvinvoinnin valvonta 2018 (pdf).
Animalian kuva-albumi Facebookissa: Turkistarhavierailu Ypäjällä 16.5.2019.
Helsingin Sanomat 8/2019: Turkistarhaus tekee Suomesta omituisen hirviön – sen osoitti kokkolalainen sinikettu.

Kuva: Maarit Auranen.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: