Turkistarhaus puhuttaa myös presidentinvaaleissa

Peräti kolmessa suuressa vaalikoneessa ehdokkaat joutuvat kertomaan kantansa turkistarhaukseen. Animalian eläinpoliittisessa kyselyssä ehdokkaat vastaavat turkistarhauksen tulevaisuuden lisäksi moniin muihin eläinoikeuskysymyksiin.

Ensimmäistä kertaa eläinten oikeuksiin liittyvä aihe on noussut suurten vaalikoneiden kysymyksiin presidentinvaaleissa. Ylen, Ilta-Sanomien ja MTV:n vaalikoneissa on kaikissa hieman eri tavalla muotoiltu kysymys, jolla selvitetään ehdokkaiden kantoja turkistarhauksen tulevaisuuteen. Animalia-media kävi ehdokkaiden vastaukset läpi: he pysyivät kohtuullisen hyvin linjassaan eikä yksittäisen ehdokkaan kanta vaihdellut paljonkaan vaalikoneesta toiseen.

Ainoastaan kaksi ehdokasta, Li Andersson (vas.) ja Pekka Haavisto (valitsijayhdistys), vastasivat kaikkiin vaalikoneisiin olevansa täysin samaa mieltä turkistarhauksen kieltämistä vaativan väitteen kanssa. Mika Aaltola (valitsijayhdistys) vastasi kahdessa vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä väitteestä ja yhdessä jokseenkin samaa mieltä. Jutta Urpilainen (sdp.) vastasi kaikissa vaalikoneissa olevansa jokseenkin samaa mieltä turkistarhauksen kieltämisestä.

Selkeimmin turkistarhauksen kieltämisestä eivät kannattaneet Sari Essayah (kd.) ja Harry Harkimo (liike nyt). Molemmat vastasivat kaikissa vaalikoneissa olevansa kiellosta jokseenkin eri mieltä. Olli Rehn (valitsijayhdistys) vastasi yhdessä vaalikoneessa olevansa jokseenkin eri mieltä ja kahdessa muussa hän valitsi en osaa sanoa tai ei eri mieltä eikä samaa mieltä -vaihtoehdon.

Jussi Halla-aho (ps.) vastasi yhdessä vaalikoneessa olevansa jokseenkin samaa mieltä turkistarhauksen kieltämisestä, mutta kahdessa muussa hän ei halunnut kertoa mielipidettänsä ja valitsi en osaa sanoa tai ei eri mieltä eikä samaa mieltä -vaihtoehdon.

Kaikkein selkeimmin turkistarhaukseen kantaa ottamista vältteli Alexander Stubb (kok.). Hän ei missään vaalikoneessa valinnut vaihtoehtoa, joka antaisi vinkkiä hänen kannastaan turkistarhauksen tulevaisuuteen. Kun Ylen vaalikoneesta puuttui en osaa sanoa -tyyppinen vaihtoehto, oli Stubb jättänyt ainoana ehdokkaana valitsematta minkään vaihtoehdon. Stubb oli kirjoittanut jokaiseen vaalikoneeseen saman kommentin, jossa mainitaan, että ”nopeana toimena turkiseläinten hyvinvointia olisi pystyttävä parantamaan.”

Merkille pantavaa on se, että kukaan ehdokkaista ei ollut täysin eri mieltä turkistarhauksen kieltämisestä. Myöskään vastausten kommenteissa ei kukaan puolustanut alan jatkumista sinänsä, vaan moni vetosi siihen, että ala tulee hiipumaan pois ilman kieltoakin. Useissa vastauksissa kannatettiin turkistarhaajien rahallista tukemista tarhauksen lopettamiseksi.

Kasvis- vai lihamakkaraa grilliin?

Ilta-Sanomien vaalikoneessa oli myös väite ”syön kesällä mieluummin grillimakkaran kuin soijanakin”. Väitteellä kenties yritettiin kaivaa ehdokkaiden ruokavalioita. Väitteestä oli kaksi ehdokasta täysin eri mieltä: Li Andersson sekä Harry Harkimo, jotka molemmat kertoivat kommenteissaan olevansa kasvissyöjiä.

Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho eivät halunneet valita kumpaakaan. Kommentissa Jussi Halla-aho kertoi ettei syö lihaa, mutta ”en kyllä syö soijanakkejakaan. Kun katselen soijansyöjiä, en ole vakuuttunut siitä, että soija olisi hyväksi ihmiselle.” Haavisto kertoi Animalian kyselyssä olevansa kasvissyöjä, ja tämän vastauksen kommentissa hän totesi ”Jokainen valitkoon mieleisensä grilliherkun itse. Jotkut ovat sekakäyttäjiä. Syksyn tullen omassa grilissäni on sieniä.”

Grillimakkaran ehdottomia kannattajia olivat Sari Essayah, Olli Rehn ja Alexander Stubb. Mika Aaltola ja Jutta Urpilainen olivat jokseenkin samaa mieltä siitä, että valitsevat mieluummin grillimakkaran kuin soijanakin.

Ilmastokriisi huolestuttaa ehdokkaita

Animalian vaalikyselyssä selvitettiin ehdokkaiden näkemyksiä kasvispainotteisen ruuantuotannon ja kulutuksen edistämiseen. Kaikki ehdokkaat kannattivat tätä ainakin jossain määrin varsinkin ympäristö- ja terveyssyistä.

Koska presidentti on arvojohtaja, kysyttiin Animalian kyselyssä myös sitä, miten ehdokkaat olisivat itse valmiita edistämään eläinten oikeuksia, mikäli he tulevat valituksi. Jutta Urpilainen ja Li Andersson mainitsivat, että he virittäisivät yhteiskunnallista keskustelua eläinten oikeuksista. Myös Sari Essayah vastasi, että on presidenttinä valmis puhumaan eläinten hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta. Pekka Haavisto nosti esiin, että ulkopolitiikkaan kuuluvat myös kauppasuhteet ja kauppasopimuksissa on otettava huomioon eläinten oikeuksien toteutuminen kumppanimaissa. Mika Aaltola, Harry Harkimo ja Alexander Stubb vastasivat nostavansa eläinten kohteluun liittyviä epäkohtia tai kaltoinkohtelua keskusteluun.

Jokainen vastannut ehdokas oli huolissaan ilmastokriisistä ja luontokadosta. Li Andersson, Pekka Haavisto, Olli Rehn ja Jutta Urpilainen korostivat sitä, että Suomen tulee toimia näissä eturintamassa myös kansainvälisesti. Konkreettisia esimerkkejä toimenpiteistä ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseksi esitti kuitenkin vain harva.

Lue lisää (muualla verkossa)

Animalian eläinpoliittinen kysely presidenttiehdokkaille
Ilta-Sanomien presidentinvaalien vaalikone
MTV:n presidentinvaalien vaalikone
Ylen presidentinvaalien vaalikone

Kuva: Element5 Digital / Unsplash

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: