Viro näyttää Suomelle esimerkkiä – turkistarhauskielto on totta!

Turkistarhauksen kieltoa on ajettu Virossa aktiivisesti viime vuodet. Nyt kielto on vihdoin totta, kun Viron parlamentti äänesti selkein luvuin kiellon puolesta.

Naapurimaamme eläinoikeusliike saavutti merkittävimmän voittonsa, kun Viron turkistarhauksesta tuli kesäkuun alussa historiaa. Kiellolle annettiin 4,5 vuoden siirtymäaika, mutta turkisala on hiipunut maassa jo nyt lähes täysin.

Vielä pari vuotta sitten turkistarhaus oli Virossa huomattavasti nykyistä merkittävämpää: tarhoilla arvioitiin olevan noin 200 000 eläintä, joista suurin osa eli suomalaisten lähes täysin omistamalla minkki- ja kettutarhalla. Tarhan kannattavuus kuitenkin romahti ja se tyhjeni eläimistä tämän vuoden alussa. Nyt Virossa arvioidaan olevan jäljellä enää parituhatta turkiseläintä, jotka ovat pääasiassa chinchilloja. Turkistarhaus tuskin olisi kuitenkaan näin merkittävästi romahtanut maassa, ellei Viron eläinoikeusliike olisi sitkeästi tuonut turkistarhauksen ongelmia näkyviksi.

Viron eläinoikeusliikkeen nopea nousu

Elettiin vuotta 2000, kun Animalian opiskelijaryhmän kokoukseen osallistui kaksi Virosta Suomeen tullutta opiskelijaa. Viroon oli juuri perustettu uusi eläinsuojeluyhdistys, ja yhdistyksen aktiivit toivoivat, että Animalia voisi auttaa eläinsuojelun kehittämisessä Virossa. Lähdimme opiskelijaryhmän aktiivien kanssa pian tutustumaan Viron eläinsuojelutoimintaan. Tästä alkoi Animalian ja Viron eläinoikeusliikkeen yhteistyö, joka on jatkunut tiiviinä tähän päivään asti.

Ensimmäiset vuodet Animalian opiskelijaryhmä ja koiraryhmä avustivat Tallinnassa sijainnutta löytökoiratarhaa. Tarhan toimintaa saatiinkin kehitettyä Animalian ja muiden suomalaisten tuella. Samalla Virossa alkoi kuitenkin syntyä tarve laajemmalle eläinoikeustyölle – sellaiselle, joka tähtää lainsäädännöllisiin muutoksiin ja toimii ammattimaisesti ja määrätietoisesti.

Tätä aukkoa täyttämään perustettiin vuonna 2014 eläinoikeusjärjestö Loomus. Loomuksen perustajat olivat kokeneita eläinsuojeluyhdistysten aktiiveja, jotka halusivat tehdä vaikuttavaa eläinoikeustyötä. Koska varoja ei kuitenkaan juuri ollut, lähti Animalia tukemaan Loomuksen toimintaa niin rahallisesti kuin tiedollisestikin. Jaoimme yhteiset tavoitteet, joista yksi keskeisimpiä oli turkistarhauksen kieltäminen.

Loomuksen toiminta lähti heti nousuun. Jo järjestön ensimmäinen kampanja keskittyi turkistarhauskiellon vaatimiseen, ja kampanjaan lähti mukaan vakuuttava joukko virolaisia julkisuuden henkilöitä. Turkistarhauksen ongelmien nostaminen esiin saikin suurimman osan virolaista kääntymään lopulta tarhausta vastaan, mutta parlamentin jäsenten vakuuttaminen kiellon puolelle vaati valtavasti töitä.

Loomus on keskittynyt vaikuttamistyöhön monella tasolla: se on kampanjoinut julkisesti tarhauskiellon puolesta, mutta samaan aikaan se on tehnyt laajaa ja aktiivista poliittista lobbaustyötä. Riittävän parlamentin jäsenten enemmistön saaminen kiellon taakse ei ollut itsestäänselvyys, joten Loomus tapasi poliitikkoja ja vakuutti heitä kiellon tarpeellisuudesta aivan viimeiseen aamuun asti.

Loomus on sitkeästi vienyt eteenpäin turkisvastaista viestiä Virossa. Näin suomalaisen silmin Viron eläinoikeusliike onkin saavuttanut huimasti: turkistarhauskielto saavutettiin alle kymmenessä vuodessa. Animaliassa olemme kiitollisia siitä, että olemme saaneet olla mukana tukemassa Loomuksen vaikuttavaa ja korvaamattoman tärkeää työtä.

Kohti turkistarhatonta Suomea

Naapurimaamme yksi toisensa jälkeen ovat tehneet viisaan päätöksen ja kieltäneet turkistarhauksen. Norjassa päätös tehtiin vuonna 2019 viiden vuoden siirtymäajalla, Tanskassa kettutarhaus tulee loppumaan vuonna 2024. Ruotsissa kettujen tarhaaminen on päättynyt tiukkojen hyvinvointivaatimusten vuoksi. Tanska ja Ruotsi ovat lisäksi kieltäneet minkkien kasvattamisen väliaikaisesti covid-19-tartuntojen vuoksi.

Muu Eurooppa ei jää sen huonommaksi. Turkistarhaus on kielletty jo Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Belgiassa, Luxemburgissa, Serbiassa, Slovakiassa, Tšekissä, Makedoniassa, Kroatiassa, Sloveniassa, Ranskassa, Unkarissa sekä Bosnia-Hertsegovinassa. Saksassa ja Sveitsissä tiukat eläinten hyvinvointivaatimukset ovat lopettaneet turkistarhauksen. Lisäksi Bulgariassa, Puolassa, Irlannissa, Liettuassa ja Montenegrossa turkistarhauskielto on parhaillaan parlamentaarisessa käsittelyssä.

Emme voi Suomessa jäädä viimeiseksi takapajulaksi, joka tunnetaan turkistarhauksesta samalla tavoin kuin Espanja härkätaisteluistaan. Tehdään yhdessä töitä sen eteen, että seuraavaksi pääsemme juhlimaan turkistarhatonta Suomea!

Lue lisää (muualla verkossa)

Animalia 2.6.2021. Viro kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 alkaen.

Animalia-media 23.4.2021. Viro ottaa askelia kohti turkistarhattomuutta.

Loomus 10.2.2021. The biggest fur farm in Estonia is now empty.

Animalia. Turkistarhauskiellot maailmalla.

Tue toimintaamme!

Haluamme maailman, jossa häkki ei ole kenenkään koti. Kettu ansaitsee parempaa kuin ahtaan ja kolkon häkin. Sinä voit auttaa! Tee tärkeä lahjoitus.
 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: