Turkistarhauskiellot etenevät, vaikka turkisala väittää toisin

Virossa tehtiin juuri historiallinen päätös, joka kieltää turkistarhauksen maassa reilun neljän vuoden siirtymäajalla. Aihetta koskevissa haastatteluissa turkisalan suomalaisedustajat kiirehtivät kuitenkin kommentoimaan, että turkistarhaus on lakkautettu vain niissä maissa, joissa turkistarhaus ei ole ollut merkittävä elinkeino. Pitääkö väite paikkansa?

Jokainen turkistarhakieltoja seurannut tietää varmasti, ettei väite ole totta. Turkistarhaus on kielletty useassa sellaisessa maassa, joka ennen kieltoa on ollut Euroopan suurimpia turkistuottajamaita. Esimerkiksi nämä maat ovat lakkauttaneet turkistarhauksen sen mittaluokasta huolimatta.

  1. Hollanti oli koko maailman mittakaavassa kolmanneksi suurin minkintuottajamaa, kun se kielsi minkkitarhauksen vuonna 2012. Kettu- ja chinchillatarhaus oli kielletty jo aiemmin. Siirtymäaika minkkien tarhauksessa olisi kestänyt vuoteen 2024 asti, mutta koronaviruksen leviämisen estämiseksi minkkitarhaus lopetettiin Hollannissa kokonaan alkuvuonna 2021.

  2. Norja oli maailman kolmanneksi suurin ketuntuottajamaa, kun maa kielsi turkistarhauksen vuonna 2019. Minkkien tuottajana Norja oli Euroopan kymmenen suurimman maan joukossa. Siirtymäaika kiellolle on vuoden 2025 loppuun.

  3. Tanska kielsi minkkien tarhauksen väliaikaisesti koronaviruksen leviämisen takia tämän vuoden loppuun saakka. Koska Tanskassa kiellon seurauksena tapettiin myös kaikki siitoseläimet, on todennäköistä, ettei turkistuotanto enää elvy Tanskassa. Tanska on ollut Euroopan suurin minkinkasvattaja, ja maa on kieltänyt kettujen tarhauksen siirtymäajalla jo vuonna 2009. Myös Ruotsi kielsi väliaikaisesti minkkien kasvatuksen koroviruksen leviämisen estämiseksi.

Kieltoja käsitellään parhaillaan monissa maissa

Turkisalan edustajat väittävät mielellään myös, että Euroopan yhä harvenevissa turkistuottajamaissa ei käytäisi parlamentaarisia keskusteluja turkistarhauksen kieltämisestä. Esimerkeiksi nostetaan usein Puola ja Liettua.

Ehkä turkisalalla on jäänyt huomaamatta, että Puolassa sekä parlamentin ala- että ylähuone ovat viime syksynä hyväksyneet lakiesityksen, joka kieltäisi turkistarhauksen maassa. Puolan poliittisesta tilanteesta johtuen lain käsittely on nyt pysähtynyt, mutta on kuitenkin harhaanjohtavaa väittää, ettei Puolassa turkistarhauksen kieltäminen olisi parlamentaarisessa keskustelussa: poliittista tahtoa kiellolle on. Samoin Liettuassa turkistarhauksen kielto on käsittelyssä.

Jos leikitellään ajatuksella, että Puola ja Liettua kieltävät turkistarhauksen, eikä Tanskan ja Ruotsin minkkitarhaus enää tämänhetkisen alasajon jälkeen käynnisty, niin minkälaiseen joukkoon Suomi jää?

Kettuja tarhataan hyvin harvassa maassa. Lähitulevaisuudessa siintää tilanne, jossa Kiina on Suomen lisäksi ainoa maa, jossa kasvatetaan kettuja turkistarhoilla. Sama tulee silloin koskemaan supikoirien tarhausta.

Minkkien tarhakasvatus on hieman yleisempää, joten lähitulevaisuudessa Suomi saattaa jäädä Euroopassa Kreikan, Espanjan, Venäjän, Valko-Venäjän ja Latvian kanssa ainoiksi merkittäviä määriä minkkejä kasvattavista maista.

Mikä näitä maita yhdistää? Ne ovat valitettavan tunnettuja eläinsuojelun alhaisesta tasosta. Tähänkö joukkoon Suomi haluaa tulevaisuudessa kuulua?

Kuva: Andrew Skowron

Lue lisää

Animalia-media 3.6.2021. Viro näyttää Suomelle esimerkkiä – turkistarhauskielto on totta!

Animalia. Turkistarhauskiellot maailmalla.

Haluatko olla mukana turkistarhattoman Suomen tekemisessä?

Osallistu Animalian kampanjaan Jotta häkki ei olisi kenenkään koti.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: