Euroopan komissio kokoaa tilastoja jäsenmaidensa sekä Norjan eläinkokeista. Juuri julkaistun vuoden 2019 tilaston perusteella koe-eläimiä käytettiin näissä maissa 10,6 miljoonaa yksilöä. Koe-eläinten määrä laski alle kaksi prosenttia edellisestä vuodesta.
Koe-eläinkäytön lisäksi koe-eläinlaitoksissa eli 1,2 miljoonaa eläintä, joita käytettiin geenimuunneltujen eläinkantojen luomiseen tai ylläpitoon, mutta ei varsinaisiin eläinkokeisiin. Eläimet elävät koe-eläinlaitoksissa vastaavissa olosuhteissa kuin kokeisiin käytettävät eläimet.
Eniten koe-eläimiä käytettiin Isossa-Britanniassa (2,3 miljoonaa), Saksassa (2,2 miljoonaa) ja Ranskassa (1,3 miljoonaa). Kolmen eniten eläinkokeita tekevän valtion osuus kattaa 54 % koko EU:n koe-eläinmääristä. EU:n tilastokoonnissa on lisäksi mukana Norja, jossa käytettiin 1,3 miljoonaa koe-eläintä vuonna 2019.
Eläinkokeet tehdään suurimmaksi osaksi perustutkimuksen vuoksi (45 %). Toiseksi eniten eläimiä joutuu soveltavaan tutkimukseen (27 %) ja kolmanneksi eniten lakisääteisiin kokeisiin (17 %).
Yli 40 prosenttia koe-eläimistä kärsii vakavasta tai kohtalaisesta kivusta
Eläinkokeet luokitellaan neljään vakavuusluokkaan niiden aiheuttaman kärsimyksen mukaan: vakaviin, kohtalaisiin, lieviin ja ei toipumista vaativiin (suoritetaan nukutuksessa ilman eläimen herättämistä). Vakavan luokan eläinkokeita oli 9 prosenttia ja kohtalaisia 33 prosenttia kaikista eläinkokeista. Osuudet pysyivät samoin kuin edellisenä vuonna.
Yleisin koe-eläin EU-maissa ja Norjassa on hiiri: kaikkiaan 5,5 miljoonaa hiirtä joutui eläinkokeisiin. Toiseksi eniten käytettiin kaloja, yli 2,5 miljoonaa yksilöä. Myös rottia joutui runsaasti eläinkokeisiin, lähes miljoona yksilöä. Muita eläinkokeissa yleisesti käytettäviä lajeja ovat muun muassa kanit, marsut, lampaat, siat, erilaiset linnut sekä sammakkoeläimet.
EU-maissa käytetään yhä myös kädellisiä koe-eläiminä. Yli 10 00 kädellistä joutui kärsimään eläinkokeista sekä laitosoloissa elämisestä. Eniten koe-eläiminä käytetään makakeja, mutta lisäksi kokeissa oli esimerkiksi paviaaneja, reesusapinoita sekä puoliapinoita. Kädellisten käyttö painottuu lääketutkimukseen, ja niiden käyttö on yleisintä Ranskassa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Kädelliset tuodaan EU-alueelle pääasiassa Aasiassa ja Afrikassa sijaitsevista kasvatuslaitoksista.
Lue lisää (muualla verkossa)
EU-komission raportit koe-eläinten käytöstä
Animalia. Eläinkokeet.
Eurooppalainen kansalaisaloite eläinkokeiden kieltämiseksi
Kuva: Roger Kingbird / We Animals Media