Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjanlihan tuonnin Suomesta. Etelä-Koreaan vietävät tuotteet ovat broilerin koipireisiä, siipiä ja varpaita.
Suomi ja Etelä-Korea ovat sopineet viennin ehdoista ja viennissä käytettävästä eläinterveystodistuksesta. Siipikarjanlihan vientiluvan hakemista käynnisteltiin jo vuonna 2007, mutta työ aloitettiin vuonna 2016 Ruokaviraston vienninedistämisresurssien turvin. Ensimmäisen vuoden vientimääräksi arvioidaan 3–5 miljoonaa kiloa. Broilerin liha tulee HKScanin Rauman yksiköstä, jossa on viime vuosina investoitu kasvuun myös viennin näkökulmasta.
Etelä-Korean viranomaiset Ministry of Food and Drug Safety (MFDS) ja Animal and Plant Quarantine Agency (APQA) suorittivat markkinoillepääsyyn liittyvät tarkastusmatkat Suomeen kesä- ja heinäkuussa 2017 sekä joulukuussa 2021. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Etelä-Korea on Suomelle tärkeä kauppakumppani elintarvikeviennissä, ja sinne viedään jo nyt sianlihaa ja maitotuotteita.
Suomessa elintarvikevientiä edistetään Business Finlandin Food from Finland -ohjelman, Ruokaviraston ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyöllä. Tällä hetkellä käynnissä on markkinoillepääsyhankkeita koskien kananmunia ja munatuotteita, äidinmaidonkorviketta, voita ja jäätelöä – eläinperäiset tuotteet siis korostuvat tuotevalikoimassa.
Aasian lisäksi elintarvikeviennissä panostetaan Eurooppaan ja Lähi-itään. Etelä-Afrikka on markkina-alue, jota on työstetty jo pidemmän aikaa. Suomalaisille kananmunille ja munavalmisteille saatiin 2018 alussa vientilupa Japaniin.
Vegevienti odottaa panostusta
Animalia-lehdessä kirjoitettiin jo aikaisemmin siitä, että maa- ja metsätalousministeriö on tehnyt vuosia töitä sianlihan Kiinan-viennin edistämiseksi. Ministeriölle myönnettiin tämän vuoksi vuoden 2020 eläinvastaisuuspalkinto Anti Animalia.
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio toteaa ministeriön tiedotteessa, että suomalaisen siipikarjanlihan myyntivalttina on Suomen hyvä eläintauti- ja salmonellatilanne sekä antibioottivapaus. Euroopan unioni on myöntänyt lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen maataloustuotteiden menekinedistämisvaroista vienninedistämiskampanjan toteuttamiseksi Kiinan-markkinoilla. Rahoituksella edistetään nimenomaan sian ja siipikarjanlihan vientiä.
Uutisoinnissa ei eläinten näkökulmaa näy. Vientiponnistelut ja -uutisointi näyttävät yhä keskittyvän erityisesti eläinperäisiin tuotteisiin, vaikka ilmastopäästöjen ja eettisten näkökulmien huomioon ottaminen edellyttäisi nimenomaan eläinperäisten tuotteiden tuottamisen vähentämistä. Eläinperäisten tuotteiden viennin sijaan olisi syytä panostaa vegevientiin, kuten suomalaisiin marjoihin ja kasviproteiineihin.
Suomi rahoittaa kestämätöntä vientiä Kiinaan 16.3.2021
Lue lisää (muualla verkossa)
Maa- ja metsätalousministeriö 21.1.2022. Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan.
Maa- ja metsätalousministeriö 18.4.2018. Suomi ja Ruotsi yhdistävät voimansa elintarvikeviennin edistämiseksi.
Ruokatieto 17.12.2020. Suomalaista sian- ja siipikarjanlihan tunnettuutta nostetaan EU-rahoituksella Kiinassa.
Kuva: Andrew Skowron