Euroopan parlamentti äänesti eläinkuljetuksista

Euroopan parlamentin eläinkuljetuksia tutkiva valiokunta ANIT on saanut työnsä päätökseen. Eläimiä kuljetetaan EU:ssa tällä hetkellä usein liian pitkiä matkoja, liian korkeissa tai matalissa lämpötiloissa ja ahtaasti pakattuina. Kaikissa kuljetuksissa ei noudateta vuodelta 2005 peräisin olevaa EU-lainsäädäntöä.

Parlamentissa asiaa on selvittänyt puolentoista vuoden ajan tutkintavaliokunta, jossa mukana ovat olleet myös suomalaismepit Sirpa Pietikäinen (EPP/kok., jäsen) ja Silvia Modig (The Left/vas., varajäsen). Pietikäinen huomautti, että vaikka EU-direktiivi vaatii valvomaan kuljetuksia määränpäähän saakka, todellisuudessa 70 prosenttia kuljetuksista ei täytä vaatimuksia. Komissio ei siis valvo, tee kyselyitä eikä reagoi ongelmiin riittävästi.

Valiokunta on esittänyt esimerkiksi lihan kuljetuksen suosimista elävien eläinten sijaan, valvonnan lisäämistä ja hyvin nuorten eläinten kuljetuskieltoa. Valiokunta vaati suosituksissaan valvontakameroiden käyttöä erityisesti lastaus- ja purkuoperaatioissa.

Pitkät merikuljetukset saavat jatkua

Parantaakseen tilannetta mepit hyväksyivät 20.1.2022 uudet suositukset, joita kannatti 557 meppiä ja vastusti 55 meppiä. Tyhjää äänesti 78 meppiä. Parlamentti pyytää komissiota ja EU:n jäsenmaita turvaamaan kuljetettavien eläinten hyvinvoinnin, päivittämään EU-säännöt ja nimittämään eläinten hyvinvoinnista vastaavan EU-komissaarin. Parlamentti päätyi kannattamaan kahdeksan tunnin maksimiaikaa kuljetuksille, mutta valitettavasti raja koskee vain maakuljetuksia. Merikuljetuksia ei parlamentin kannassa huomioitu, vaan ehdotus 24 tunnin aikarajasta hylättiin.

Valitettavasti parlamentti äänesti myös useita parannuksia vastaan. Maksimiajan määrittämiseen olisi vaadittu sisällytettäväksi lastaus- ja purkuaika, sillä kun niitä vaiheita ei sisällytetä kokonaisaikaan, se mahdollisesti vesittää kahdeksan tunnin aikarajan vaikutusta. Lisäksi parlamentti hylkäsi parannusehdotukset, jotka olisivat kieltäneet raskaana olevien eläinten kuljetuksen ja alle 35 päivän ikäisten nuorten eläinten (lampaat, vuohet, siat ja kotieläiminä pidetyt hevoseläimet) kuljettamisen. Neljän viikon ikäraja kuljetuksen sallimiseksi koskee vain vasikoita.

“Toivoimme, että Euroopan parlamentti tehostaa ANIT-mietinnön kunnianhimoa ja heijastaa kansalaisten näkemyksiä kieltämällä kaikki pitkän matkan kuljetukset sekä vähentää EU:n sisäistä elävien eläinten kuljettamista”, Eurogroup for Animalsin toiminnanjohtaja Reineke Hameleers sanoo.

Syksyllä 2023 odotetaan uutta lainsäädäntöehdotusta, kun taas meriliikenteen valvontaa koskevat täytäntöönpanosäädökset tulevat ennen tämän vuoden loppua. Merikuljetusten ongelmat ovat tiedossa ja parlamentin olisi odottanut rakkovan näitä ongelmia. Uusi-Seelanti on jo kieltänyt elävien eläinten meriteitse kuljettamisen.

Tutkimus paljastaa miljoonien meriteitse kuljetettavien eläinten vaaralliset olot 11.6.2020

Uusi-Seelanti kielsi elävien eläinten merikuljetukset 15.4.2021
 

Lue lisää (muualla verkossa)

Euroopan parlamentti 20.1.2022. Mepit: Eläinten suojelua parannettava kuljetuksen aikana.

Hyväksytyt tekstit 20.1.2022. Eläinten suojelu kuljetuksen aikana.

Eurogroup for Animals 20.1.2022. EP Plenary: disappointing vote on live animal transport.

Sirpa Pietikäinen 20.1.2022. Eläinkuljetuksia tutkivan valiokunnan työ päätökseen.

Kuva: Andrew Skowron

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: