Kesän tuoreet kasvikset ja syksyn juurekset yhdistävät kesän ja syksyn maut. Animalian Kotkan alueosasto loihti kauteen sopivat reseptit, joissa pääosassa ovat juurekset, kasvikset, marjat ja sienet. Menun kruunaa perinteinen ja helppo marjarahka.
Kasvispata
noin kahdeksan annosta
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl kanelia
1 rkl kurkumaa
1 ½ tl kardemummaa
1 tl juustokuminaa
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä tai 2 tl kuivattua inkivääriä
2–3 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
2 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kikherneitä
1 tlk kidneypapuja
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta persiljaa ja korianteria
- Kuutioi sipulit ja porkkanat. Hienonna valkosipuli mahdollisimman pieneksi.
- Kuumenna pannussa öljy ja mausteet. Kuullota sipulia ja porkkanoita mausteöljyssä, kunnes ne ovat hieman pehmentyneet ja saaneet kauniin värin.
- Huuhtele ja valuta kikherneet ja pavut. Lisää tomaattimurska ja papuseos.
- Mausta suolalla ja pippurilla, anna hautua kannen alla 10–30 min.
- Koristele tuoreella persiljalla tai korianterilla.
Piirakka kahdella täytteellä
Perunataikina
(Piirakkavuoan halkaisija noin 26 cm)
200 g perunoita
100 g margariinia
3 ½ dl speltti- tai grahamjauhoja
1 dl kikherne- tai kvinoajauhoja
½ dl kauraleseitä
½ tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
(yrtti)suolaa
- Raasta tai muhenna keitetyt perunat.
- Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää ne ja margariini perunoihin.
- Vaivaa ja lisää vesi. Anna levätä hetki.
- Valmista valitsemasi täyte.
- Levitä taikina piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
- Ota piirakka uunista ja levitä täyte esipaistetun pohjan päälle.
- Paista piirakkaa vielä 200 asteessa, kunnes se on kypsä (n. 25–30 minuuttia).
Juures-tofutäyte
200 g kiinteää tofua
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
pala purjoa
1 rkl öljyä
1-2 rkl kuivattua tilliä (ei välttämätön)
1 dl kasvikermaa
suolaa
(tomaattia, kukkakaalia, vegejuustoraastetta piirakan koristeluun)
- Raasta tofu ja juurekset. Pilko purjo.
- Sekoita kaikki täytteen ainekset.
- Koristele halutessasi tomaattiviipaleilla, höyrytetyllä kukkakaalilla tai vegejuustoraasteella.
Sienitäyte
300 g sieniä
1 sipuli
3 dl soijajogurttia
oliiviöljyä
timjamia
mustapippuria
suolaa
- Pilko sienet ja sipuli. Paista sieniä rasvatta, kunnes hieman nestettä on haihtunut. Lisää tilkka oliiviöljyä ja sipuli, kuullota ja mausta mustapippurilla.
- Sekoita sieni-sipuliseos ja soijajogurtti ja mausta.
Marjarahka
2 dl kaurakermaa
250 g soijajogurttia
200 g marjoja
1 dl talkkunajauhoja
1/2 dl sokeria
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita muut ainekset joukkoon.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuvat: Kotkan Animalia