Saksassa on hyväksytty lakimuutos, joka tulee kieltämään kananpoikasten tappamisen kuoriutumisen jälkeen. Kielto astuu voimaan vuoden 2022 alussa. Myöhemmin voimaan tulee myös kielto yli seitsemän vuorokautta haudottujen munien tuhoamisesta.
Lain perusteluissa todetaan, että munantuotantoa varten jalostetuista kanoista saatava taloudellinen hyöty ei ole perusteltu syy koiraspuolisten poikasten tappamiselle. Perusteluissa todetaan myös, että poikasen sukupuoli voidaan määritellä jo ennen kuoriutumista tai lihan- ja munantuotanto voidaan yhdistää, jolloin vastakuoriutuneet tiput voidaan eritellä eri kasvatustarkoituksiin.
Myös Suomessa munintakanaloiden kananpoikaset erotellaan sukupuolen perusteella pian kuoriutumisen jälkeen. Koska kukkopojille ei ole käyttöä, tapetaan kaikki kuoriutuneet kukkopojat. Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa yli miljoonaa tapettua tipua vuodessa. Tiput tapetaan yleisimmin kaasuttamalla, mutta myös elävien tipujen laittaminen silppuriin on Suomessa sallittua.
Maailmanlaajuisesti puhutaan vuosittain jopa yli seitsemästä miljardista kukkotipusta, jotka tapetaan heti kuoriutumisen jälkeen. Saksan päätös tullee vauhdittamaan sukupuolen perusteella tehdyn erottelun teknistä kehittymistä. Tällä hetkellä käytössä tai kehitteillä on muun muassa sukupuolihormonien tunnistamiseen ja läpivalaisuun perustuvia tekniikoita. Haasteena eri tekniikoissa on se, että sukupuolet saataisiin eroteltua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. On arvioitu, että jo viikon ikäinen linnun sikiö voi tuntea kipua.
Kuva: Andrew Skowron
Lähteet (muualla verkossa)
Euroopan komissio 12.1.2021. Act amending the Animal Welfare Act – ban on the culling of chicks
Science 14.8.2019. ‘Ethical’ eggs could save male chicks from mass slaughter