Lähes kaikki tanskalaiset turkistarhaajat aikovat luopua minkkien kasvatuksesta

Tanskassa määrättiin vuonna 2020 maan kaikkien turkistarhojen minkit tapettaviksi Covid-19-tartuntojen takia. Minkkien kasvatuskielto päättyy mahdollisesti tämän vuoden lopussa, mutta vain prosentti tarhaajista edes harkitsee alalle palaamista.

Marraskuussa 2020 Tanskassa tehtiin päätös, jonka perusteella turkistarhojen kaikki minkit tapettiin ja hävitettiin. Syynä päätökseen oli tarhoilla levinnyt ja muuntunut koronavirustartunta. Kaikki tarhoilla olleet noin 15 miljoonaa minkkiä tapettiin koronavirusvariantin leviämisen ehkäisemiseksi. Samalla kiellettiin minkkien kasvattaminen vuoden 2021 loppuun asti.

Minkkien kasvatuskieltoa jatkettiin myöhemmin vuoden 2022 loppuun. Tanskan hallitus tekee myöhemmin tässä kuussa päätöksen siitä, sallitaanko tarhauksen uudelleenkäynnistäminen ensi vuonna. Ennen kasvatuskieltoja Tanska oli maailman suurin minkinkasvatusmaa.

Yli 1 200 turkistarhaajaa lopettaa

The Guardian-lehden mukaan vain 13 turkistarhaajaa harkitsee minkkitarhauksen käynnistämistä uudestaan, mikäli kasvatus sallitaan taas vuoden 2023 alussa. Sen sijaan 1 246 muuta turkistarhaajaa on ottanut vastaan rahallisen tuen tarhaamistoiminnan lopettamiseksi kokonaan. Moni turkistarhaaja lähestyy eläkeikää, mikä on tehnyt lopettamispäätöksen tekemisestä helppoa.

Jos vain muutama turkistarhaaja päättää aloittaa minkkien kasvattamisen uudestaan, tulee kasvatustoiminta kohtaamaan merkittäviä vaikeuksia. Kun yrityksiä on vähän, on esimerkiksi rehun valmistus vaikeaa saada kannattavaksi ja eläinten jalostaminen on haasteellista. Turkisalan huono maine ja erittäin heikko kannattavuus heikentävät myös huomattavasti tarhaajien halukkuutta palata alalle.

Tanska on kieltänyt vuonna 2009 kettutarhauksen 15 vuoden siirtymäajalla. Maassa ei kuitenkaan ole enää yhtään kettutarhaa. Kaikkiaan turkistarhauksen on kokonaan kieltänyt 11 EU:n jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Kroatia, Luxemburg, Slovakia, Slovenia, Tsekki ja Viro. Lisäksi tiukat rajoitukset ovat lopettaneet Saksassa kaikkien lajien tarhauksen ja Ruotsissa kettujen ja chinchillojen tarhauksen. Ranskassa ja Unkarissa on voimassa kiellot, jotka kieltävät muun muassa kettujen, minkkien ja supikoirien tarhaamisen.

Lue lisää (muualla verkossa)

The Guardian 13.5.2022. Danish farmers turn their backs on mink after Covid mutation cull.

Animalia. Turkistarhauskiellot maailmalla.

Kuva: Laura Uotila

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: