Suomalainen turkistuotanto herätti jälleen kohua Isossa-Britanniassa

Taija Rinne

viestintäpäällikkö taija.rinne@animalia.fi

Suomalainen turkistuotanto on noussut jälleen otsikoihin. Viime aikoina erityisesti Ison-Britannian lehdistö on julkaissut kuvia ja videota suomalaisilta turkistarhoilta. Materiaali osoittaa, että samat ongelmat toistuvat tarhoilla vuodesta toiseen.

Kansainvälisen eläinjärjestö Humane Society Internationalin ja suomalaisen Oikeutta eläimille -järjestön yhteistyössä julkaisemat kuvat ja videot suomalaisilta turkistarhoilta ovat jälleen päätyneet brittilehtiin. Tuore materiaali paljastaa turkiseläinten epäeettisen kohtelun, ahtaat elinolot ja kärsimyksen.

Turkistarhaus on kielletty Isossa-Britanniassa, mutta tällä hetkellä maassa kampanjoidaan turkistuotteiden myyntikiellon puolesta. Kampanjointiin hyödynnetään muun muassa suomalaisilta turkistarhoilta otettuja kuvia.

Ketun toinen silmä on tulehtunut ja märkivä.

Normaalina pidetty järkyttää

Animalia vieraili keväällä 2019 turkistarhalla FIFURin kutsumana. Kyseessä oli Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton jäsentila.

”Vierailulta julkaisemamme materiaali on järkyttänyt ihmisiä, vaikka kyseessä oli mallikelpoisena esitelty tila. On ilmiselvää, että eläimet eivät voi tarhoilla hyvin. Eläimet elävät koko elämänsä pienessä verkkopohjahäkissä vailla mahdollisuuksia toteuttaa luontaista käyttäytymistään. Siksi vaadimme turkistarhauksen kieltoa myös Suomessa”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Suomalaisten tarhojen ongelmakohdat ovat pysyneet samoina aiemmista kohuista huolimatta. Kannibalismi, tulehtuneet silmät, stereotyyppinen käyttäytyminen, lihotetut ketut ja ahtaat ja virikkeettömät häkit ovat arkipäivää tarhoilla.

Laiminlyönnit ovat yleisiä turkistarhoilla. Esimerkiksi Ruokaviraston tuoreimmasta eläinsuojeluvalvonnan raportista selviää, että yli kolmanneksella tarkastetuista turkistarhoista havaittiin eläinsuojelusäädösten vastaista toimintaa.

Turkistarhaus on kielletty täysin 13 Euroopan maassa. Viimeisimpänä turkistarhauksen kielsi Slovakia. Lisäksi Saksassa ja Sveitsissä eläinsuojelulaki vaatii turkiseläimille sellaiset elinolosuhteet, että turkistarhaus on käytännössä mahdotonta. Tanskassa on kielletty kettujen turkistarhaus siitymäajalla.

Yhä useammat muotitalot ja arkimuotia myyvät ketjut luopuvat turkiksista. Myös tavaratalot ovat alkaneet osoittamaan kiinnostusta turkiksista kieltäytymiseen. Tällä viikolla suuret yhdysvaltalaiset tavarataloketjut Macy’s ja Bloomingdale’s ilmoittivat luopuvansa turkisten myynnistä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Taloustutkimuksen toteuttaman mielipidemittauksen mukaan suomalaisista 69 % vastustaa turkistarhauksen jatkumista nykyisellään. Animalia on mukana vaatimassa turkistarhauksen kieltoa myös Suomessa.

Kuvat: Oikeutta eläimille.

Lähteet (tässä palvelussa)

Animalia-media: Eläinsuojelutarkastuksissa samat ongelmat toistuvat, mutta kiireelliset tapaukset lisääntyvät.
Animalia-media: Lähes 70 % suomalaisista vastustaa nykyisenkaltaista turkistarhausta.

Lähteet (muualla verkossa)

Oikeutta eläimille -järjestön tiedote: Uudet kuvat turkistarhoilta järkyttävät jälleen.
The Mirror: Towie’s Pete Wicks cries over caged cubs raised for slaughter in chilling fur trade expose (englanniksi).
The Mirror: Inside horror of fur farms where distressed minks and foxes resort to cannibalism (englanniksi).
MailOnline: Horrifying footage shows cannibalised mink at Finnish fur farm (englanniksi).
The Humane Society of the United States: Breaking News: Macy’s and Bloomingdale’s ditch fur (englanniksi).

Voit katsoa kuvia Animalian toukokuiselta turkistarhavierailulta Facebookin kuva-albumista täältä.

Huom. Sivuilla esiintyvät videot ja kuvat voivat järkyttää.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: