Turkisalan kriisi syvenee – kannattavuus erittäin heikkoa

Saga Fursin syyskuun huutokauppa päättyi eilen. Turkiksista saatiin myytyä kesään verrattuna isompi osuus, mutta hintataso jäi edelleen alhaiseksi. Myyntihinnat eivät kata tuotantokustannuksia, ja siten turkisalan kriisi on syvenemässä.

Huutokaupassa myytiin kettujen nahoista 64 prosenttia, supikoirien nahoista 72 prosenttia ja minkkien nahoista noin 95 prosenttia. Nyt maksetut hinnat nahoista eivät kuitenkaan kata tuotantokustannuksia. Minkin tuotantokustannukseksi on aiemmin arvioitu 30–35 euroa ja ketun 70–80 euroa. Jos myyntihinta jää tämän alle, tekee tarhaaja tappiota. Näin kävi nyt pitkälti niidenkin nahkojen osalta, jotka menivät kaupaksi. Lisäksi varastoissa on edelleen runsaasti aiempina vuosina myymättä jääneitä nahkoja.

Suurimmat myyntierät olivat ruskeissa minkeissä, joissa urosminkin nahasta maksettiin keskimäärin 32 euroa ja naarasminkin nahasta 18 euroa. Hinnat nousivat hieman kesän hinnoista. Sinikettujen keskihinta jäi 49 euroon, joka on selvästi kesän keskihintaa eli 59 euroa alhaisempi hinta. Österbottens Tidningenin (13.9.2022) mukaan huutokaupassa myydyistä 4,5 miljoonasta minkinnahasta oli suomalaista alkuperää vain 300 000 nahkaa. Tämä tarkoittaa, että huutokaupan tuloksesta vain pieni osa jää Suomeen.

Kymmeniä turkistarhoja lopettanut tänä vuonna

Käynnissä oleva energiakriisi nostaa myös turkisten tuotantokustannuksia huomattavasti, mikä heikentää alan kannattavuutta entisestään. Ylen uutisissa (11.9.2022) todettiinkin, että ala on suurimmassa kriisissä pariin kymmeneen vuoteen. Uutisen mukaan turkistarhoja on puolessa vuodessa lopettanut kymmeniä ja FIFURin jäsenyritysten määrä on tippunut lähelle 500 tarhaa. Myös tarhoilla kasvatettujen pentujen määrä on pudonnut puoleen edellisvuodesta.

Turkisala peräänkuuluttaa alalle rahoitusneuvontaa ja muuta tukea. Animalia-media uutisoi aiemmin tänä vuonna, että koronapandemian varjolla turkisalaa on tuettu yli 33 miljoonalla eurolla. Alan kriisi oli kuitenkin alkanut jo vuosia ennen koronapandemiaa. Turkistuotantoa pidetään epäeettisenä ja myös suurin osa suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Kansainväliset muotibrändit yksi toisensa jälkeen ovat lopettaneet turkisten käytön. Turkisten markkinat ovat katoamassa vastustuksen kasvaessa ja kysynnän laskiessa.

Eurooppalaiset eläinjärjestöt keräävät parhaillaan nimiä eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on kieltää turkistarhaus ja turkisten myynti EU-maissa. Animalia on yksi mukana olevista järjestöistä. Jo yli 60 000 suomalaista on allekirjoittanut aloitteen.

Lue lisää (muualla verkossa)

Österbottens Tidningen 13.9.2022. Finländsk pälsnäring i fritt fall – majoritet av rävfarmare i akut likviditetskris.

Yle 12.9.2022. Edes syksyn turkishuutokauppa ei helpottanut turkisalan ahdinkoa.

Animalia-media 10.6.2022. Turkisala saanut koronatukea 33 miljoonaa – useat turkistarhat saaneet tukea perusteetta.

Fur Free Europe -kansalaisaloite

Kuva: Jo-Anne McArthur / The Ghosts In Our Machine / We Animals Media

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: