Turkisalan syöksy kiihtyy – Saga Furs antoi tulosvaroituksen

Suomalainen turkisalan huutokauppayhtiö Saga Furs järjesti viime viikolla vuoden toisen turkishuutokaupan. Huutokaupassa oli myytävänä 1,6 miljoonaa minkinnahkaa, joista jäi myymättä 90 prosenttia.

Huutokaupan suurimmat ostot menivät Eurooppaan, pääasiassa Italiaan. Muutos on huomattava, sillä aiemmin suurimmat ostajat ovat löytyneet Kiinasta.

Kiinassa turkisten markkinatilanne on kuitenkin huonompi kuin koskaan. Kiinassa muotitapahtumia on peruttu tai siirretty, koska osallistujat eivät voi saapua koronapandemian takia asetettujen liikkumisrajoitusten takia paikalle. Turkisten suosio muodissa niin Kiinassa kuin muissakin maissa on ylipäätään vähentynyt myös somistekäytössä, kuten hupun reunoissa.

Kiinalaisten ostovoima on merkittävästi heikentynyt, mikä myös osaltaan vaikuttaa turkiskauppaan. Myöskään logistiikkaketjut eivät toimi normaalisti voimassa olevien liikkumisrajoitusten vuoksi. Samaan aikaan rahtihinnat ovat nousseet voimakkaasti ja lentorahti Euroopasta Kiinaan on vaikeutunut Venäjään kohdistuvien pakotteiden vuoksi.

Venäjä on myös ollut merkittävä markkinamaa turkiksille. Koska Venäjän kauppa on nyt lähes kokonaan jäissä, ei myöskään turkisostoja tehdä maahan. Tällä on myös merkittäviä välillisiä vaikutuksia: Koska venäläisten turistien matkailu vähenee, vähentää se turkisten kysyntää venäläisten suosimissa matkailumaissa, kuten Turkissa ja Kreikassa. Moni turismin varassa elänyt turkiskauppias miettii nyt, onko liikettä kannattavaa avata enää lainkaan.

Turkiseläinten kasvatusmäärät laskevat

Minkkien kasvatus on vähenemässä globaalisti huomattavasti. Maailman tuotannoksi ennustetaan tänä vuonna noin 10,5 miljoonaa minkinnahkaa, jos Kiinan turkistarhausta ei huomioida. Tuotanto saattaa kuitenkin laskea vielä tästäkin merkittävästi. Pudotus on huima, sillä vain neljä vuotta sitten vuonna 2018 kasvatettiin yli 40 miljoonaa minkkiä, vaikka Kiinan kasvatus jätetään pois luvuista. Kettutuotanto on myös vähenemässä, mutta lievemmin kuin minkki.

Koska turkikset eivät käy kaupaksi ja kustannukset nousevat rajusti, on alan vaikeaa saada rahoitusta. Vaikeuksissa ovat paitsi turkiskasvattajat, myös muu tuotantoketju rehunvalmistuksesta pukineiden valmistajiin ja huutokauppayhtiöihin saakka.

Saga Fursin meneillään olevan tilikauden arvioidaankin heikkenevän merkittävästi edellisestä tilikaudesta ja painuvan tappiolliseksi. Yhtiön varastot täyttyvät myymättömistä nahoista, sillä niitä arvioidaan jo nyt olevan varastoissa 1-2 kauden koko myynnin verran. Jatkuvasti nousevat kustannukset sekä turkisten vastustus syövät kannattavuutta entisestään. Saga Furs antoikin heti huutokaupan päätyttyä tulosvaroituksen.

Kuva: Nathan Anderson / Unsplash

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: